MAZS Alapítvány, American Jewish Joint Distribution Committee logo
Hírlevél:
Iratkozzon fel e-mail hírlevelünkre, és rendszeresen tájékoztatjuk Önt programjainkról és rendezvényeinkről.

A feliratkozással Ön elfogadja az Adatvédelmi elveket.


Szarvas

Bálint Ház

Narancsliget

Mellrákellen

Családtámogatási ellátásokkal, családi kedvezménnyel kapcsolatos tájékoztatás
Copyright MAZSA TÁMOP- 5.5.1.B-11/1 pályázat jóvoltából a Jaffe Családsegítő Szolgálat keretén belül szeretnénk megvalósítani a hozzánk érkezők családok folyamatos és szakszerű tájékoztatását és tanácsadó szolgáltatásunkat a családi élettel, gyermekneveléssel kapcsolatos kérdésekben, illetve információnyújtást a rendszeresen változó családtámogatási ellátásokról és kedvezményekről. Az alábbi linkekre kattintva Ön részletes és hasznos információkat szerezhet a gyermekek után járó, valamint a szociális rászorultság esetén járó ellátásokról. Ha további kérdése merülne fel, akkor kérjük, hogy jöjjön el hozzánk személyesen, ahol szakképzett munkatársaink ügyfélfogadási időben szívesen nyújtanak tanácsadást.

Tájékoztató Füzetek:

Családpolitikai szótár 2012
Tájékoztató a gyermekek után járó ellátásokról 2012
Tájékoztató a szociális ellátásokról 2012
Szociális ellátások összefoglaló táblázata 2012
Mi mennyi 2012-ben?

Gyermekek után járó ellátások – 2012:

Családi adókedvezmény
Családi pótlék - nevelés, ellátás, iskoláztatási támogatás
Fiatalok életkezdési támogatása (babakötvény)
Gyermekgondozási díj (GYED) - anyasági támogatás
Gyermekgondozási segély (GYES)
Gyermeknevelési támogatás (GYET)
Gyermekvédelmi kedvezmények
Magasabb összegű családi pótlék
Óvodáztatási támogatás
Terhesség - gyermekágyi segély - gyermekápolási táppénz
Tanévkezdéshez kapcsolódó támogatások

Szociális rászorultság esetén járó ellátások - 2012:

Adósságkezelési szolgáltatás
Aktív korúak ellátása
Ápolási díj
Fogyatékossági támogatás
Közgyógyellátás
Lakásfenntartási támogatás
Rehabilitációs ellátás
Rokkantsági ellátás
Szociális alapszolgáltatások I.
Szociális alapszolgáltatások II.

Forrás: Kormány.hu

Változások 2013. január 1-jétől

Megalakultak a járási hivatalok

Január 1-jével létrejöttek a járási hivatalok. Vidéken 175 járási, a fővárosban pedig 23 kerületi hivatal alakult meg a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeként, hogy a megyeinél alacsonyabb szintű államigazgatási feladatokat ellássák.
A hivatalok elsősorban okmányirodai feladatokat, a gyermekvédelmi és gyámügyeket, valamint egyes szociális, környezet- és természetvédelmi igazgatási ügyek intézését veszik át a településektől. A járási hivatalokon belül szakigazgatási szervként működik többek között a járási gyámhivatal is.

Forrás: www.kormany.hu

Január elsejétől teljes egészében hatályba lép az új Munka törvénykönyve (Mt.).

Az Mt.-ről szóló törvényt - amely 1992-es elődjét váltja fel - még 2011 decemberében fogadta el a parlament, s a legtöbb rendelkezése már 2012. júliusával hatályba lépett. Ugyanakkor csak 2013. január elsejétől hatályosak a többi között a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásra, a szabadságra, illetve annak kiadására, valamint a távolléti díj számítására vonatkozó rendelkezések.

Állami fenntartásba kerültek a köznevelési intézmények

Állami fenntartásba kerültek január 1-jével az eddig önkormányzati köznevelési intézmények, amelyek ezzel beolvadtak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba. Az iskolák feladatainak ellátását szolgáló ingó- és ingatlanvagyon - ideértve a taneszközöket, továbbá az intézményben lévő más eszközöket és felszereléseket is - szintén a központ ingyenes használatába, illetve kezelésébe került.

Állami fenntartásba kerülnek a szociális és gyermekvédelmi intézmények

Állami fenntartásba kerülnek az eddig a települési önkormányzatoknál működő gyermekvédelmi intézmények, valamint a fogyatékosokat, a pszichiátriai és a szenvedélybetegeket ellátó otthonok január 1-jétől. A változtatás 40 szociális és 137 gyermekvédelmi intézményt érint, legtöbbjük eddig a fővárosi önkormányzaté volt. A megyei önkormányzatok szociális és gyermekvédelmi intézményeinek átvétele már egy évvel korábban megtörtént. Az idősek és a hajléktalanok ellátása továbbra is kötelező önkormányzati feladat marad.

Új rendszerben működik a fogyatékos emberek foglalkoztatása

Új, egységes és egyszerűbb rendszerben működik január 1-jétől a fogyatékos és a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása. Az átalakításnak köszönhetően hétezerrel nő a támogatott foglalkoztatottak száma, így már több mint 30 ezren dolgozhatnak az akkreditációs tanúsítványt már megszerzett 326 vállalkozásnál. Az új rendszer lényege, hogy az azonos fogyatékosságú emberek után ezentúl azonos támogatást kapnak a munkáltatók, akik közül többen arra is vállalkoztak, hogy a megváltozott munkaképességűek egy részét - például képzésekkel - néhány év alatt visszavezetik a nyílt munkaerőpiacra. Az új rendszer eleme marad a rehabilitációs kártya, amelynek előnye, hogy az érintett cégeknek nem kell befizetniük a 27 százalékos szociális adót.
Forrás: www.penzcentrum.hu

2013. január 1-jétől hatályos jogszabály változások:
316/2012. (XI. 13.) Korm. rendelet a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságról
317/2012. (XI. 13.) Korm. rendelet egyes szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról
Forrás: www.macsgyoe.hu

Magyarország megújulEU logo
C típusú tábla


© Copyright 2010 - MAZS Alapítvány (www.mazs.hu) - Minden jog fenntartva.